Geen landelijke subsidie meer

Vanaf 2008 bestond er een landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen: SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie). Bij invoering deze regeling bleek de interesse echter veel groter dan van tevoren was bedacht. Omdat het de overheid hierdoor te veel geld kostte én omdat de kostprijs van zonnepanelen-systemen flink daalde, is de SDE voor particulieren in 2011 weer afgeschaft.

Het verdwijnen van de landelijke subsidie heeft zeker impact gehad op de populariteit van zonnepanelen. Een investering op zonnepanelen mag dan rendabel zijn (zelfs zonder subsidie), veel mensen beschikken niet over dergelijk startbedrag om de zonnepanelen aan te schaffen.

Wel: subsidie vanuit uw eigen provincie of gemeente

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de bevoegdheid voor het verstrekken van subsidies bij zonnepanelen, door de landelijke overheid is uitbesteed aan steden en gemeenten. Tegenwoordig kunt u dus bij uw eigen gemeente aankloppen om te vragen wat ze voor u kunnen betekenen. Meestal gaat het om een aanschafvergoeding, of een bepaald bedrag per Wp. Dit betekent wel dat het verschilt per gemeente; niet alleen de hoogte van de subsidie verschilt per gemeente, ook de aanvraagprocedure en de voorwaarden verschillen.

Let op: bij lang niet alle gemeenten is er een subsidie beschikbaar, vraag dus goed na wat er voor u mogelijk is. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u bekijken wat uw eigen gemeente voor u kan doen.

Heeft u vragen over subsidie? Uiteraard kunnen we u uitleggen hoe het precies zit en wat we in uw specifieke situatie zouden adviseren. Neem daarvoor even contact met ons op.

Offerte zonnepanelen (vrijblijvend)