Wanneer u zonnepanelen aanschaft, kunt u de 21% BTW die u over het aanschafbedrag en de installatie betaalt, terugvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor zijn een aantal administratieve handelingen (bij de Belastingdienst) nodig, die Solar Totaal Advies voor u kan verzorgen. Hiervoor hoeft u alleen uw gegevens aan ons door te geven, wij regelen de rest.

Hieronder vindt u aanvullende informatie over de teruggave en de Belastingdienst.

De Belastingdienst ziet u als ondernemer

De administratieve handelingen hebben te maken met het feit dat de Belastingdienst u als ondernemer gaat beschouwen. Immers, u gaat straks teveel opgewekte energie verkopen aan uw energieleverancier (zie salderen). In principe zou u dus - als ondernemer - ook periodiek BTW-aangifte moeten doen. Om dit te kunnen doen, moet u zich bij de Belastingdienst inschrijven als onderneming en moet er berekend worden wat u aan BTW zou moeten betalen. Omdat dit op voorhand lastig te bepalen is, werkt de Belastingdienst met ‘forfaitaire’ bedragen, redelijke aannames. Het forfaitbedrag wordt ingehouden op de BTW die u terug krijgt.

Wanneer u bent ingeschreven, kunt u ook de 21% BTW over de aanschaf en installatie terugvragen.

Kleine Ondernemersregeling

Echter, met alleen zonnepanelen bent u natuurlijk geen echte ondernemer en als particulier zit u niet te wachten op dit soort administratieve zaken. Daarom kunt u voor de jaren ná de aanschaf en installatie van de zonnepanelen (mits dat na 20 juni 2013 was) gebruik maken van de ‘Kleine Ondernemersregeling’. Dit betekent dat u onder andere een ontheffing van administratieve verplichtingen kunt aanvragen. Hieronder valt ook de periodieke BTW-aangifte. Dit kan alleen wanneer het BTW-bedrag dat u moet betalen minder is dan € 1.345,- en u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Solar Totaal Advies regelt de BTW teruggave

Bij Solar Totaal Advies snappen we dat het regelwerk bij de Belastingdienst en de BTW-teruggave ingewikkeld kunnen zijn. Daarom pakken wij het hele proces voor u op. Wij werken samen met een vaste partner die zorgt dat:

  • U wordt aangemeld als ondernemer
  • Er namens u correspondentie wordt gevoerd met de Belastingdienst
  • Al uw BTW-aangiften worden ingediend
  • Er een verzoek komt voor toepassing van de Kleine Ondernemersregeling en ontheffing van administratieve plichten

Wilt u zich in het onderwerp BTW-teruggave bij zonnepanelen verdiepen? Op de site van de Belastingdienst vindt u alle informatie die van belang is voor eigenaren van zonnepanelen. 

Heeft u nog vragen over de BTW-teruggave? Neem dan contact met ons op en we leggen u uit hoe het zit.

Offerte zonnepanelen (vrijblijvend)