Zonne-energie opslaan in een thuisaccu

De ontwikkeling van thuisaccu’s zal de komende jaren steeds meer mogelijkheden bieden.

Met een thuisaccu kunt u (zonne)-energie opslaan op het moment dat u meer energie opwekt dan verbruikt, en pas gebruiken op het moment dat de zon niet schijnt of wanneer het energienetwerk uitvalt.

Door de ruime kennis en ervaring in de elektrische autotechnologie, zijn het vooral de autofabrikanten (Mercedes-Benz, BMW, Tesla) die deze thuisaccu’s verder ontwikkeld hebben.

Onafhankelijk van energieleverancier?

Ideaal zou zijn wanneer u volledig onafhankelijk zou zijn van de energieleveranciers. De teveel opgewekte stroom slaat u op, en verbruikt u pas op het moment dat u het nodig heeft en de zon niet schijnt.  Volledig zelfvoorzienend. Dit is echter helaas (nog) niet mogelijk, op bepaalde momenten zult u toch het energienet nog nodig hebben. In de maanden november t/m februari bijvoorbeeld, leveren zonnepanelen te weinig capaciteit om de batterij volledig op te laden. Ervaring leert dat u voor ongeveer 70% zelfvoorzienend zou kunnen zijn, en voor de overige 30% nog een energieleverancier nodig heeft.

Waarom dan zonne-energie opslaan?

Waarom is het opslaan van energie dan zo interessant; de gegenereerde energie kan toch 1 op 1 verrekend worden bij de energieleverancier? Dat klopt, en zolang deze salderingsregeling nog geldt zal het dus voor de meeste mensen niet interessant zijn om een thuisaccu aan te schaffen. De salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2020 bestaan, daarna volgt mogelijk een overgangsregeling. Mocht de regeling wegvallen, wordt een thuisaccu absoluut interessant. De terugverdientijd van uw zonnepanelen hangt dan namelijk af van de vergoeding die u van de energieleverancier ontvangt.

Afgezien van het kosten/baten verhaal, bent u met een thuisaccu natuurlijk wel een voorloper als het gaat om duurzaamheid! Wilt u meer onafhankelijk worden van uw energieleverancier dan is een thuisaccu dus zeker ook interessant.

Thuisaccu: nog wel prijzig

Eerlijk is eerlijk: een accu om uw zonne-energie op te slaan is nog wel erg prijzig. Zolang de salderingsregeling nog bestaat, is het dus de vraag of het loont hier al in te investeren. Toekomstbestendig en duurzaam is het natuurlijk wel.

Solar Totaal Advies vertelt u graag alles over de ontwikkelingen in het energie-opslaan en kan indien gewenst een thuisaccu bij u installeren.

Contact